• <menu id="eaamw"><tt id="eaamw"></tt></menu>
  • <menu id="eaamw"><tt id="eaamw"></tt></menu>
    首页  /  项目   /  景观  /  正文

    云南龙湖?抚仙湖星空小镇山顶度假美学馆景观设计 | 纬图景观

    纬图景观 2020-08-21
    原创
    • 项目名称:
      龙湖?抚仙湖星空小镇
    • 项目地点:
      云南澄江县抚仙湖
    • 项目规模:
      2156㎡
    • 设计公司:
    • 委托方:
      龙湖地产
    • 建成时间:
      2020.04
    • 摄影师:
      雪尔空间摄影 目外摄影

    1.jpg


    【项目概述】

    Project Overview

    项目位于云南省澄江抚仙湖畔,场地周边环境自然素寂、旷野高远、水天一色。作为一个度假项目,设计师针对场地自身的气质,以一种谦逊的态度,用自然的语言、质感、笔触,着力描绘一种简素、质朴、生态的空间形式,以此触发对于回归自然生活的向往。

    The project is located on the bank of Fuxian Lake in Chengjiang, Yunnan Province. The surrounding environment of the site is naturally quiet, the wilderness is high and the sky is beautiful. As a holiday project, the designer focused on the site’s own temperament, with a humble attitude, using natural language, texture, and brushstrokes to depict a simple, simple, and ecological space form to trigger a return to natural life Yearning.



    【项目背景】

     Project Background

    抚仙湖是国内最美淡水湖泊之一,湖面宽广辽阔,湖水碧蓝如琉璃万顷,本项目建于抚仙湖畔,有着得天独厚的自然资源,山顶度假体验区由4栋独立的小建筑单体构成,到访需从山下的售楼处换乘园区电瓶车,沿着湖畔的小路,在湖光山色的畅游中到达山顶的体验区。 

    Fuxian Lake is one of the most beautiful freshwater lakes in China. The lake is wide and vast, and the lake water is as blue as glass. The project is built on the bank of Fuxian Lake and has unique natural resources. The mountain top holiday experience area is composed of 4 independent small buildings. To visit, you need to transfer to the park battery car from the sales office at the foot of the mountain, and follow the path by the lake to reach the experience area on the top of the mountain during a swim in the lake and mountains.



    【设计意图】

     Design significance

    初识抚仙湖,眼前的自然、素寂、旷野、高远令人心生敬畏,澄江色似碧醍醐,万顷烟波际绿芜。伫立在穿越千万年时间而来的湖山之间,我们看到一种寂寥而又震撼的美,“眼见万物,心无一物”。

    而这4栋建筑单体,2000多平米的户外景观生活营造,该以怎样的姿态来面对这片湖山?琉璃万顷的抚仙湖开阔、空灵、旷达,她的美,超越时间,超越空间,而在天地间渺小如蜉蝣的我们,是否也可以在此地,超越外在的浮华,超越内在的不安?

    When I first met Fuxian Lake, the nature, loneliness, wilderness, and loftyness in front of me are awe-inspiring. The color of Chengjiang is like blue water, and the sky is green and green. Standing among the lakes and mountains that have traveled through thousands of years, we see a lonely and shocking beauty, "Seeing everything, but heart nothing."

    And these 4 single buildings, more than 2,000 square meters of outdoor landscape living, how should they face the lake and mountains? The glazed-lime Fuxian Lake is open, ethereal, and broad-minded. Her beauty transcends time and space, and we, who are as small as mayfly in the world, can also be here, surpassing the external glitz and internal anxiety?



    老子有云:天地所以能长且久,以其不自生,故能长生。

    将湖山资源,草木林地与建筑作为一个整体,以安静、质朴、克制的设计与这片湖山相应,让一切生于自然,融于自然,才是设计向自然致敬的一种姿态。忘我,无我,才能与天地融为一体。由此,设计以一种简素、质朴、生态的空间形式,试图传达出“回归”、“度假”、“慢生活”的悠然心境,从而实现与自我相遇,与自然对话。

    Lao Tzu said: Therefore the heaven and the earth can be long and long-lasting, and because they are not alone, they can live forever.

    Taking the resources of lakes and mountains, vegetation, woodland and buildings as a whole, and responding to the lakes and mountains with a quiet, simple and restrained design, letting everything be born and blended in nature is a gesture of tribute to nature. Only selflessness and no self can be integrated with heaven and earth. As a result, the design tries to convey the leisurely mood of "return", "vacation" and "slow life" in a simple, simple and ecological space form, so as to realize the encounter with the self and the dialogue with nature.



    【关键动作】

     Key action

    首先,设计对建筑单体的布置进行了审慎的考量,每一栋都可以将湖光山色引景入室,同时与天光云影山林秀色浑然一体,不突兀,不喧哗,完全无我。

    对于仅2000多平米的户外场地进行景观营造,生活场景的设计,元素的提取,空间的体量、材质、色彩等无一不是从这片湖山中来,又回到这湖山中去。入口设计通过一系列的墙体形成蜿蜒的庭院,以此限定空间,墙体顺应自然流动的结果,让视线可以被引导,空间的行为体验也可以具体而微,安住在当下。

    First of all, the design has carefully considered the layout of the building units. Each building can introduce the scenery of the lake and mountains into the room, and at the same time be integrated with the beauty of the sky, clouds and shadows, without being obtrusive, no noise, and completely selfless.

    For the outdoor site of only more than 2,000 square meters, the landscape construction, the design of life scenes, the extraction of elements, the volume, material, color of the space, etc. all come from this lake and mountain, and return to this lake and mountain. The entrance design uses a series of walls to form a serpentine courtyard to limit the space. The wall conforms to the natural flow, so that the sight can be guided, and the behavior experience of the space can be specific and subtle, living in the present.



    在材质的选择上大量的墙体都做成了白色,白色给人以纯粹和宁静之感,同时也让墙体在辽阔的空间中消隐于这片湖山的本真和淡然。

    野趣横生是这个场所的天生丽质,于是我们在构建场景的时候,也着力去保留这份野趣和简朴。临风横斜穿过墙体的大树,俏皮而趣味之余,也彰显几分大气与清雅。摇曳多姿的野草,璀璨明媚的野花,让每个庭院都充满了慵懒、缓慢、安闲的气息,回到淡然、放松、低调的生活本质。

    In the choice of material, a large number of walls are made of white, which gives people a sense of purity and tranquility, and at the same time allows the walls to disappear in the vast space of the authenticity and indifferentness of this lake and mountain.

    Wildness is the natural beauty of this place, so when we construct the scene, we also strive to retain this wildness and simplicity. The big tree leaning across the wall by the wind is playful and interesting, but also shows a bit of atmosphere and elegance. The swaying wild grasses and bright wildflowers fill each courtyard with a lazy, slow, and peaceful atmosphere, returning to the indifferent, relaxed and low-key life essence.



    房前的水面通过视线角度的精确计算,将无边无际的湖面延伸至屋前。

    静静坐在庭前,便可坐拥一池烟波,看时间的流逝带来的沧穆与寂寥,看清无常,安住本心。

    The water surface in front of the house extends the endless lake surface to the front of the house through accurate calculation of the angle of sight.

    Sitting quietly in front of the court, you can sit on a pool of smoke, watch the sacredness and loneliness brought about by the passage of time, see the impermanence, and settle down in your heart.




    项目概况

    项目名称:龙湖·抚仙湖星空小镇

    项目地址:云南澄江县抚仙湖

    设计时间:2019

    建成时间:2020.04

    景观面积:2156㎡

    业主单位:龙湖地产

    景观设计单位:纬图设计机构

    景观设计团队:李卉 李彦萨 李俪娜 吕昊 杨思杰 李理 隆波 朱峰 张书桢 兰明姝 宋照兵 胡晓梅

    甲方管理团队:徐小飞 马迪 罗红军

    建筑设计:承构建筑

    景观施工:和润景观

    摄影:雪尔空间摄影 目外摄影


    版权声明:本文由作者于景观波胆投注网址网发布,仅代表作者观点,不代表景观波胆投注网址网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观波胆投注网址网”。如有侵权,请与发布者或我们联系。

    投稿邮箱:[email protected]

    联系电话:010-62747757


    打赏
    • 波胆投注网址"

      给Ta打个赏

    0

    发表评论

    热门评论

    相关项目

    波胆投注网址"
    波胆投注网址